Dolar
38,7219
Euro
43,3737
© 2025 The What News - Türkiye Son Dakika Haberleri
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

Motokuryelere Yeni Dönem: Artık Belge ve Sınav Şart!

Motokuryelere yasal statü geldi! P1 yetki belgesi, eğitim ve sınav zorunluluğu getirildi. Yetki belgesinde %85 indirim, yeleklerde "KURYE" ibaresi ve reflektör zorunlu. Sektörde yeni dönem başlıyor.

Yayınlanma
Güncelleme
6 Dk Okuma Süresi

Motokuryecilik sektörü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan köklü bir değişikliğin ardından yepyeni bir döneme adım atmaya hazırlanırken, bu kapsamda mesleki eğitim ve sınav süreçleri için de önemli çalışmalar başlatıldı. Resmi Gazete’nin 15 Mayıs 2025 tarihli sayısında yayımlanan “Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, motokuryelik mesleğinde birçok yeni uygulamanın kapısını araladı.

Yetki Belgesinde İndirim Ne Kadar?

Ekoturk.com'dan alınan habere göre; Bu yeni düzenlemeler kapsamında, motokuryeler ilk defa resmi olarak kayıt altına alınmaya başlandı. Ayrıca, motokurye çalıştıran firmaların, istihdam ettikleri her bir kuryeyi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bildirmesi zorunlu hale getirildi. En fazla 3 taşıtla faaliyet gösterecek olan motokuryelere, almaları gereken yetki belgesi ücretinde yüzde 85 oranında bir indirim uygulanacak. Özellikle ilk 6 ay içinde başvuran motokuryeler ise bu indirimden yüzde 95 gibi çok daha avantajlı bir oranda yararlanabilecekler.

Sektörde birçok önemli yenilik için adımlar atılırken, motokuryeler de mesleklerinde bir statü belirlenmesi, zorunlu eğitimler ve sınav süreçlerine odaklanmış durumda.

Motokurye

Mesleğin Statüsü Nasıl Değişti?

Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar, yapılan yönetmelik değişikliğinin sektör için çok önemli bir adım olduğunu ve yaklaşık iki yıldır bu taslak üzerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yakın bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Kuryelik mesleğinin, bu yeni yönetmelikle birlikte resmi bir statü kazandığını özellikle vurgulayan Akpınar, “Bundan sonra artık mesleğimizin yasal bir statüsü var. Bu yönetmelik, kuryelerin geleceği için de, çalışma statüleri ve mesleki standartlarının belirlenmesi açısından da son derece önemli oldu” dedi.

Akpınar, yeni düzenleme kapsamında kuryelerden “P1 yetki belgesi” istenmesine ilişkin olarak da şu bilgileri paylaştı: “Bu belgeyi normal şartlarda en az 5 öz malı (yani kendi adına kayıtlı aracı) olanlar alabiliyordu. Bize, esnaf kurye modeliyle, e-ticaret firmalarıyla şahsi olarak çalıştığımız için, en fazla üç motosiklete kadar bu belgeyi alabilme imkanı tanındı.”

P1 belgesinin, hem motosikletlerin hem de bu işi yapan firmaların kayıt altına alınmasını sağladığına dikkat çeken Akpınar, bu belgenin normal fiyatının yaklaşık 201 bin lira olduğunu ve ilk 6 ay içerisinde alanlar için yüzde 95 indirimle verileceğini belirtti.

Akpınar, bu belgenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Her zaman ifade ettiğimiz gibi, maalesef herkes bu işi yapıyor. Eğitimsiz, belgesiz insanlar bu işi yapıyor. Daha önce Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yer alan diğer kara yolları taşımacılık türleri var; servisçi, taksici, dolmuşçu, otobüsçü, şehir içi yolcu taşımacılığı gibi. Bizler de bu şekilde bir statü kazandığımız için bu belge bizim için çok önemli.”

Kuryeler Hangi Eğitimleri Alacak?

Kurye faaliyet belgesi için gerekli olan eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirten Akpınar, diğer kara yolu taşımacılık modlarında olduğu gibi kendileri için de özel bir SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) belgesinin hazırlandığını bildirdi.

Akpınar, söz konusu belgenin altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra bir yıl içinde alınacağını aktararak, “Kuryeler zorunlu bir eğitime tabi tutulacak. Akabinde yapılacak bir sınavla bu belgeyi almış olacaklar. En azından artık bir mesleki eğitim belgemiz olacak” ifadelerini kullandı.

Mesleklerinin “tehlikeli sınıf” kategorisine alınmasını beklediklerine de değinen Akpınar, eğer bu husus yürürlüğe girerse mesleki yeterlilik belgesinin de zorunlu hale geleceğini söyledi.

Yeleklerde "KURYE" İbaresi Zorunlu mu?

Akpınar, yeni yönetmelikle taşıma süresi taahhüdünde bulunulmasının yasaklanmasının da sektör için büyük önem taşıdığına işaret ederek, motokuryelerin daha çok paket teslim edebilmek adına trafikte birçok kural ihlali yapabildiğini anlattı.

Yönetmelikle birlikte paketleri artık makul bir sürede teslim edebileceklerinin belirtildiğine dikkat çeken Akpınar, “Kendi canımız da bize emanet. Bu yönetmelikteki uygulanabilir maddeler hem kendi can güvenliğimiz için hem de taşıdığımız ürünlerin güvenliği için de önemli bir adım oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Motokuryelerin giydikleri yeleklerde artık ‘KURYE’ ibaresinin olacağını hatırlatan Akpınar, bununla birlikte artık kurye ayrımının net bir şekilde yapılabileceğini dile getirdi.

Akpınar, reflektörlü yeleğin de zorunlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Reflektörlü yeleğin hem arka tarafında ‘KURYE’ ibaresi yazacak hem de ön tarafında U-Net (Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi) numaralarının yazılı olması gerekiyor. Aynı zamanda kaskta da ‘KURYE’ ibaresi yazılmış olacak. Bütün bunlar da en azından bir kurye kimliğimizi net bir şekilde ortaya çıkartmış olacak. Nasıl ki bugün yollarda otomobillere baktığınız zaman hangisinin ticari taksi, hangisinin dolmuş taksi olduğunu ayırabiliyorsanız, bu yeleklerle ve U-Net numaralarıyla normal motosiklet sürücüleriyle, kuryelik yaparak ticari faaliyet yürütenleri de kolayca ayırmış olacaksınız.”

Sosyal Güvence Hakları İyileşecek mi?

Motokuryeler olarak e-ticaret firmalarıyla yaptıkları çeşitli sözleşmeler olduğunu ifade eden Akpınar, e-ticaret firmalarının paket başı ücretlerle çalışması, sosyal güvence haklarının iyileştirilmesi ve motokuryelere ait özel bir plaka tanımlanmasına ilişkin çeşitli taleplerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: ekoturk.com