
MARMARAKAF etkinliğinde güreş, atıcılık, karate ve futbol dünyasından önemli isimler spor kariyerlerini anlattı. Akgül altyapıya, Dikeç olimpiyat hedefine, Yakan disipline, Durul ise Kocaelispor'un Süper Lig hedeflerine değindi.
Önemli Noktalar:
- Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.
- Fuar kapsamında düzenlenen 'Spor ve Kariyer' söyleşisine Taha Akgül, Yusuf Dikeç, Tuba Yakan ve Recep Durul katıldı.
- Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül, altyapıyı güçlendirme ve kurumsallaşma hedeflerini anlattı.
- Milli atıcı Yusuf Dikeç, 2028 Olimpiyatları sonrası sporu bırakacağını açıkladı ve kariyer planlamasının önemini vurguladı.
- Milli karateci Tuba Yakan, sporcu bir aileden geldiğini ve başarının sırrının disiplin olduğunu belirtti.
- Kocaelispor Başkanı Recep Durul, takımın Süper Lig'e yükselişini kolektif bir başarı olarak değerlendirdi ve Süper Lig'deki kalıcılık hedeflerini paylaştı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin koordinasyonu, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ev sahipliği ve Kocaeli Valiliği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirilen Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), bugün kapılarını ziyaretçilere açtı. İzmit'teki Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen programın bir parçası olarak, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül, Milli atıcı Yusuf Dikeç, Milli karateci Tuba Yakan ve Kocaelispor Başkanı Recep Durul'un katılımıyla ‘Spor ve Kariyer’ başlıklı bir söyleşi düzenlendi.
Akgül: "Altyapıdaki Düşüşü Canlandıracağız"
Söyleşide konuşan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül, güreşe olan vefa borcunu ödemek için çalıştığını ifade ederek, “Gecemizi gündüzümüze katıp inşallah altyapıdaki düşüşü canlandıracağız. Ben kendimi geri plana attım, benim kimliğim buraya değer katacak. Federasyonumuzu sadece performans anlamında değil kurumsal olarak da bir yerlere getirmenin derdindeyim. İnşallah bununla uğraşacağım buna koşturacağım. Camiam müsterih olsun şuanda 9 farklı şehirde kamplarımız devam ediyor. 510 sporcumuz şu anda kamptalar. Güreş zaten tarihte en fazla madalya almış branşımız. 41 altın madalyanın 29-30 tanesi güreşten yani yüzde 70 yüzde 75 olimpiyat tarihinin başarısını güreşten geliyor bu nokta çok önemli. Devletimiz de zaten en fazla yatırım yaptığı branşlardan bir tanesi de güreş. O anlamda da şanslıyız devletimiz bize her şeyimizi veriyor. Tüm bütçemiz de devletimizden geliyor. Onların da destekleriyle inşallah Türk güreşini daha ileri noktaya taşıyacağız" dedi.
Dikeç: "2028 Sonrası Atıcılığı Bırakacağım"
Milli atıcı Yusuf Dikeç ise kariyerindeki önemli anları ve gelecek planlarını paylaştı: “2024 Paris Olimpiyatları'nda Cumhuriyet tarihinin ortağımla birlikte ilk madalyasını kazandırdık. Bu madalyadan dolayı da çok mutluyum. Birincisi kendi adıma, ikincisi ülkem adına, üçüncüsü de yapmış olduğum bu atıcılık sporunun hem dünyada hem de ülkemde tanınırlığı açısından. Oysa atıcılık sporu 1923 yılında kurulmuş. Bu kadar eski bir federasyon olmasına rağmen ne yazık ki istediği yere gelememiş. Ama ümit ediyorum bundan sonra bu başarıdan sonra bir yerlere gelecektir. Kariyerime kendi adıma kurmuş olduğum kulüpte aktif spora devam ediyorum. Allah nasip ederse 2028 Los Angeles Olimpiyatları'na katılacağım ve atış sporunu bırakacağım. Kariyer planlaması ile ilgili olmazsa olmazlara gelecek birincisi planlama ikincisi çalışmak. Kariyer bir insanın dünyada var olabilmesi için, söz sahibi olabilmesi için yapmış olduğu, uğraşmış olduğu eğitimde, sporda, güzel sanatlarda, müzikte yapabileceği gelebileceğinin en son noktasına gelebilmektir. Bu hiçbir zaman için kolay değil. Mutlaka iyi bir planlama yapmanız lazım" şeklinde konuştu.
Yakan: "Sporun İçinde Olan Bir Aileyiz"
Kariyerinde Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları gibi uluslararası başarılar bulunan Milli karateci Tuba Yakan, sporla iç içe bir aileden geldiğini belirterek, "Ben karateye başladığımda en küçük kız kardeşim 1 yaşındaydı şu anda ben onunla milli takım arkadaşıyım o da dünya ikincisi. Diğer kız kardeşimde işitme engelliler karate antrenörü o da ülkemize ve kulübümüze bir çok başarı getirdi. Eşim ülkemize tarihi madalyalar kazandırmış kata sporcusuydu. Şimdi Hong-Kong'da başantrenör. Sporun içerisinde olan bir aileyiz. Spor hayatım hep mücadele ile geçti. Bu sporun bana öğrettiği sabırlı olmak ve asla vazgeçmemek çok çalışmak. İstediğim kadar yetenekli olayım disiplini bir hayatım olmazsa bu başarıları elde edemezdim” dedi.
Durul: "Transferlere Başlayacağız"
Kocaelispor'un 16 yıl aradan sonra büyük bir başarıyla Süper Lig'e yükseldiğini hatırlatan Kocaelispor Başkanı Recep Durul, şunları söyledi: “Bu çalışma sadece bir kişinin başarısı değil. Bu kolektif bir başarı şehrin başarısı ben çalışmalarımda hep şuna inanıyorum; ekip çalışması her zaman bizi başarıya götürür. Bugün şehrimizin otoritesi, üniversitemiz, sanayicilerimiz, taraftarlarımızla birlikte biz bunu başardık. Taraftar sahaya gelmeden stada gelmeden ruhsuz bir takım ortaya çıkıyor. Şehrin dinamikleri destek olmadığında bir tarafımız eksik kalıyor. Buradaki döngünün bir parçasıyız. Hep birlikte olursak bir şeyi başarabiliyoruz. Bundan sonraki süreçte Süper Lig başka bir seviye. Süper Lig seviyesi 1’inci Lig gibi değil. 1’inci Lig’de yüzde 50 seviye varsa Süper Lig’de yüzde 100 seviye var. Dolayısıyla oranın iklimi ve şartları daha sert oyuncu yapısı ve yapılanması daha farklı olacak. Önümüzde iki maçımız var. İnşallah iki maçımızı da bitirdikten sonra transferlerimizi yavaş yavaş oluşturmaya başlayacağız. Uzun yıllar sonra elde ettiğiniz şampiyonluğumuzu inşallah kalıcı bir şekilde Süper Lig'de sürdürülebilir hale getirerek devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: Halk TV