
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin vergi denetim sisteminde çığır açacak bir yeniliği duyurarak, tüm vergi denetim süreçlerinin artık tamamen elektronik ortamda yürütüleceğini açıkladı. Bakan Şimşek, bu önemli adımın mükellefler için “zaman ve maliyet bakımından önemli kolaylıklar sağlayacağını” vurguladı. Bu kapsamlı dijital dönüşüm, sadece denetim süreçlerini değil, aynı zamanda izaha davet ve gönüllü uyum gibi kritik süreçleri de kapsayacak şekilde tasarlandı.
Ekoturk.com'un haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, vergi uygulamalarında köklü bir dijitalleşme dönemini başlattıklarını ifade etti.
Kamusal Denetim Süreçlerinde Nasıl Bir Dijital Dönüşüm Hedefleniyor?
Bu büyük dönüşümü hayata geçirmek amacıyla gerekli mevzuat düzenlemelerinin de tamamlandığını belirten Bakan Şimşek, “Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülecek olan denetim faaliyetlerinde, Bakanlığımız tarafından özel olarak oluşturulan elektronik sistem araçlarının kullanılabilmesine imkan tanıyan bu yeni düzenleme sayesinde, kamusal denetim süreçlerinin köklü ve kapsamlı bir dijital dönüşüm geçirmesi hedefleniyor” şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek, defter ve belgelerin elektronik ortamda ibraz edilmesi, tutanakların dijital olarak düzenlenmesi, yetkililerle sesli ve görüntülü görüşmelerin sağlanması gibi vergi incelemelerine ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlamak üzere Bakanlık tarafından gerekli altyapı sistemlerinin oluşturulduğunu detaylı bir şekilde anlattı. Şimşek, “Böylece vergi inceleme süreçleri bütünüyle elektronik ortama taşınacak, sesli ve görüntülü iletişimle tutanakların alınmasına kadar olan tüm süreç bu dijital ortamda yürütülecek. Bu da mükelleflerimiz için hem zaman hem de maliyet bakımından önemli kolaylıklar ve tasarruflar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Dijitalleşme Sadece Vergi İncelemelerini mi Kapsayacak, Yoksa Daha Geniş Bir Alanı mı Etkileyecek?
Bu alandaki dijital dönüşüm sürecinin kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, yapılan bu düzenlemelerin, izaha davet, rapor değerlendirme komisyonu işlemleri, gönüllü uyum gibi pek çok farklı kamusal hizmeti de kapsayacak daha geniş bir dönüşümün sadece ilk adımı olduğunu bildirdi.
Bakan Şimşek, bu tür kamusal hizmetlerde daha çok mükellefler ile Bakanlık personelinin fiziksel olarak bir araya geldiğini ve tutanakların genellikle kağıt ortamında düzenlendiğini hatırlatarak, “Gerçekleştirilen bu kapsamlı dönüşümle beraber, artık tüm süreçler, sadece vergi incelemeleri değil diğer tüm hizmetler de dahil olmak üzere elektronik ortamda gerçekleştirilecek.” değerlendirmesinde bulundu.
Vergi İşlemlerindeki Bu Dijital Dönüşüm Mükelleflere ve Kamuya Ne Gibi Faydalar Sağlayacak?
Bu dijitalleşme hamlesindeki temel amacın, mükellefler için denetim maliyetlerinin azaltılması ve her kesimden iş çevresine kamusal hizmetlerin sunumu noktasında önemli kolaylıklar sağlanması olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
“Elektronik süreçler, mükelleflerimizin işlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Vergi idaresiyle ilgili işlemlerin elektronik ortamda sadece birkaç ekran üzerinden hızlıca halledilmesiyle beraber, mükelleflerin kendi asıl işlerine daha fazla odaklanmasına olanak sağlanıyor. Bakanlığımızın almış olduğu diğer önemli inisiyatiflerde olduğu gibi, vergi denetimleriyle ilgili süreçlerdeki bu dijital dönüşümün arkasında da önemli bir tasarruf gayesi bulunuyor. Elektronik sistem araçlarının etkin bir şekilde devreye alınmasıyla birlikte, konaklama, ulaşım, iletişim masrafları başta olmak üzere kamusal anlamda pek çok farklı alanda önemli ölçüde tasarruf sağlanması öngörülüyor.”
Kaynak: ekoturk.com