
Rekabet Kurulu, Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi'nin de dahil olduğu bir grup teknoloji şirketine yönelik yürüttüğü rekabet soruşturmasının çerçevesini genişleterek toplam 10 teşebbüsü inceleme altına aldı.
Rekabet Kurumu'nun resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, Kurul'un daha önce 27 Şubat tarihinde aldığı bir kararla, Apple'ın kendi ürünlerinin yeniden satış fiyatını tespit etmiş olabileceği veya ikinci el ürün (geri alım) pazarında faaliyet gösteren firmaların uygulayacağı geri alım fiyatlarını koordine etmiş olabileceği yönündeki şüpheleri doğuran bulgular üzerine 5 firmaya soruşturma açtığı bilgisi tazelendi.
Ekoturk.com'dan habere göre; Bu ilk aşamada, Apple başta olmak üzere, Destek Bilişim Proje ve Servis Hizmetleri Sanayi Dış Ticaret Anonim Şirketi, Easycep Bilişim ve Ticaret AŞ, Getmobil Teknoloji AŞ ve HB Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Tic. AŞ hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla bir soruşturma başlatıldığı belirtilen açıklamada, bu mevcut soruşturmanın kapsamını daha da genişleten yeni bir karar alındığı kamuoyuna duyuruldu.
Soruşturma Neden ve Nasıl Genişletildi? İki Soruşturma Birleşiyor mu?
Yapılan açıklamada, soruşturmaya yeni dahil edilen firmalar hakkında da bilgi paylaşılırken şu ifadelere yer verildi:
“Geri alım pazarında faaliyet gösteren teşebbüsler ile Apple’ın yeniden satıcısı konumundaki teşebbüslerin, Apple’ın koordinesinde tüketici elektroniği ürünlerinin geri alımına yönelik platform hizmeti sunan Fintegre Teknoloji Tic. AŞ sistemine sağladığı rekabete hassas veriler aracılığıyla rekabeti kısıtlamış olabilecekleri şüphesini doğuran bulgulardan ve Fintegre sistemine veri aktarmış olabileceği düşünülen diğer sağlayıcılara ilişkin bulgulardan hareketle, Apple, muhtelif sağlayıcılar, Artı Bilgisayar Satış ve Eğitim Hizmetleri İnşaat Makine Sanayi AŞ (Troy), Gürgençler Bilişim İletişim İç ve Dış Ticaret AŞ, Fintegre Teknoloji Tic. AŞ, Media Markt Turkey Ticaret Ltd. Şti., Teknosa İç ve Dış Ticaret AŞ ve Vatan Bilgisayar San. ve Tic AŞ tarafından Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak bir ön araştırma başlatılmıştır. Ön araştırma neticesinde, söz konusu bu şirketler hakkında da soruşturma açılmasına karar verilmiştir. Bu yeni soruşturmanın, 27 Şubat tarihli ilk soruşturma ile birleştirilerek yürütülmesine hükmedilmiştir.”

Genişletilen Rekabet Soruşturması Hangi 10 Teşebbüsü Kapsıyor?
Birleştirilen ve genişletilen soruşturma neticesinde incelenen firmaların tam listesi şu şekilde oluştu:
- Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi
- Teknoloji perakendeciliği alanında faaliyet gösterenler:
- Media Markt Turkey Ticaret Ltd. Şti.
- Teknosa İç ve Dış Ticaret AŞ
- Troy (Artı Bilgisayar Satış ve Eğitim Hizmetleri İnşaat Makine Sanayi AŞ)
- Gürgençler Bilişim İletişim İç ve Dış Ticaret AŞ
- Apple markalı ürünlerin geri alımı ve ikinci el satışı alanında faaliyet gösterenler:
- Destek Bilişim Proje ve Servis Hizmetleri Sanayi Dış Ticaret Anonim Şirketi
- Easycep Bilişim ve Ticaret AŞ
- Getmobil Teknoloji AŞ
- HB Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Tic. AŞ
- Geri alım yapan teşebbüsler tarafından kullanılan platformun sağlayıcısı:
- Fintegre Teknoloji Tic. AŞ
Böylece soruşturma, Apple dahil olmak üzere toplam 10 teşebbüsü kapsar hale gelmiştir.
Soruşturma Kararı Şirketlerin Suçlu Olduğu Anlamına mı Geliyor?
Diğer taraftan, Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararlarının, haklarında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin kanunu kesin olarak ihlal ettikleri ve mutlaka bir yaptırımla karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği de önemle vurgulandı. Soruşturma süreci, iddiaların detaylı bir şekilde incelenmesini ve delillerin toplanmasını içermektedir.
Kaynak: ekoturk.com